czwartek, 29 stycznia 2015

Granatowy prawie czarny

Wisiorek zrobiłam w grudniu na zamówienie (prezent dla kogoś), a że oddawałam go dzień po skończeniu - nie dałam rady zrobić zdjęć (te zrobiono telefonem).



Robiliście kiedyś domowe masło orzechowe? Polecam! Wystarczy pożądnie (najlepiej trzykrotnie) zmielić prażone orzechy arachidowe (niesolone), a następnie dodać soli i cukru do smaku i trochę oleju (ja daję oliwę z oliwek), żeby miało lepszą konsystencję. Et voilà!

4 komentarze:

  1. Siostra mnie męczy o zrobienie masła orzechowego, ale nigdzie nie mogę dostać niesolonych orzeszków. :X
    Naszyjnik jest wspaniały. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś widziałam w internecie przepis na masło orzechowe i nawet miałam zrobić, ale jakoś się to odciągnęło w czasie... Musze się zaopatrzyć w składniki i spróbować przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wisior :)
    ja robiłam masło orzechowe w mikserze, ale bez żadnego dodatku oliwy :) i też jest ok ;) smaczne i zdrowe, bo te gotowe w sklepach mają dużo szkodliwego oleju palmowego...
    ale doszłam do wniosku że nie przepadam za masłem orzechowym.

    OdpowiedzUsuń